Omgeving

Er is meer dan genoeg te doen in het mooie Westfriesland!

In Noord-Holland is ontzettend veel te doen, te zien en te beleven. Omdat Bed & Breakfast Op het Zuidje midden in de provincie en midden in de regio Westfriesland ligt, is het dé uitvalsbasis om op ontdekkingstocht te gaan. Op de fiets of met de auto. Wij inspireren u graag met een greep uit de hoogtepunten.

Algemeen
Wie denkt aan Noord-Holland, komt al snel uit op een beeld van uitgestrekte weilanden met molens, kleine dorpjes en koeien in de wei. Dit oer-Hollandse landschap was al in de zeventiende eeuw het decor voor schilders en is vandaag de dag nog steeds de moeite waard om te beleven. Aan de westkant van Noord-Holland zijn het strand van Egmond en de duinen van Bergen en Schoorl dichtbij. Na een half uur rijden kunt u heerlijk uitwaaien en genieten van de prachtige natuur. Noord-Holland is een echt waterland. Water is overal. Het is er in allerlei vormen en formaten: kanalen, plassen, meren, moerassen en slootjes. Waar u het water ook tegenkomt, de natuur is er meestal spectaculair!

De vier windstreken vanuit Bed & Breakfast Op het Zuidje met de klok mee, beginnend in het Noorden:

Naar het Noorden
Heel veel mensen gaan naar Texel. Maar het gebied dat Noord-Holland Noord wordt genoemd, moet u eigenlijk niet voorbij rijden. Daar is zoveel te zien en te doen. Hier vindt u uitgestrekte velden met authentieke stolpboerderijen en tulpen om tussen te fietsen. Met aan de westelijke kant de Hondsbossche Zeewering en de Helderse Duinen om te bekijken, en aan de oostelijke kant het Robbenoordbos om heerlijk te wandelen. Ook zijn er diverse bezienswaardigheden in Den Helder, Schagen en Den Oever. Ook de Afsluitdijk is het bezoeken absoluut waard.

Naar het Oosten
Komt u om te fietsen, dan is dit een fraaie fietsroute door het uiterste puntje van Westfriesland. Het landschap wordt hier gekenmerkt door fruitboomgaarden, dorpsgezichten, vergezichten over de weilanden en natuurlijk de ligging aan het Markermeer en het IJsselmeer. Deze route strekt zich uit tussen de karakteristieke VOC-steden Hoorn en Enkhuizen, waarbij u eerst door het kleinschalige landschap fietst en vervolgens geniet van het uitzicht vanaf de dijk.

Bezoek de VOC-stad Hoorn
Hoorn is de dichtstbijzijnde stad die een oud VOC-verleden heeft. Er is veel bewaard gebleven uit de Gouden Eeuw. U kunt met een gids door de binnenstad en de haven lopen, maar u kunt ook vanaf het water met de watertaxi de historische panden bekijken. Op het Oostereiland is TIP Hoorn gevestigd. Wij hebben een samenwerking met dit Toeristisch Informatie Punt. In de Bed & Breakfast staan allerlei folders in het folderrek die zijn verzorgd door TIP.

Ontdek de historische driehoek Enkhuizen-Medemblik-Hoorn
Herinneringen ophalen kan in het Museum van de 20e Eeuw. In het Westfries Museum kunt u zelfs helemaal terug naar de VOC-tijd. In het zomerseizoen worden er in de binnenstad kaasmarkten en culturele markten georganiseerd. Ook de Hoofdtoren moet u absoluut gezien hebben. In deze voormalige verdedigingstoren is nu restaurant De Hoofdtoren gevestigd. Een aanrader! Vanuit Hoorn rijdt u met een oude stoomtram naar Medemblik. De route gaat langs vele Westfriese dorpjes zoals Opperdoes, waar de beroemde aardappeltjes ‘Opperdoezer Ronde’ vandaan komen. Ook in Medemblik is van alles te beleven. Bezoek Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, het Nederlands Stoommachinemuseum en Kasteel Radboud. Of geniet heerlijk op een terrasje aan het water met uitzicht op de vele zeilschepen. Vanuit Medemblik kunt u ook met een boot naar Enkhuizen varen. Weer zo’n oud VOC-stadje met veel monumentale panden. Bezoek hier het Zuiderzee Museum of VOC-schip De Halve Maen. Nadat u alles hebt gezien en bekeken, brengen de Nederlandse Spoorwegen u in sneltreinvaart weer terug naar Hoorn.

Naar het Zuiden
Goed te doen op de elektrische fiets: naar Edam met z’n kaasmarkt, Fort Edam, de pittoreske monumentale huisjes en nog veel meer. Daarna door naar Volendam, een visje eten op de dijk, wellicht op de foto in klederdracht en met de boot naar het eiland Marken. Nog wat zuidelijker ligt de Zaanse Schans met authentieke molens, oude ambachten en oude huizen daterend uit de achttiende en negentiende eeuw.

Bezoek Werelderfgoed De Beemster
Terug omhoog ligt Werelderfgoed De Beemster en ook hier is veel te beleven. Zo is Fort Resort Beemster omgetoverd tot een van de meest luxe en duurzame wellnessresorts van Nederland. Ook het dorp Middenbeemster met het bezoekerscentrum is het bezoeken waard. En uiteraard wordt de bekende Beemster Kaas er gemaakt. Net over de rand van de Beemster ligt het dorpje De Rijp, dat bekendstaat als het mooiste dorp van Nederland. De Buurtjes, het Raadhuis en de Amsterdams aandoende grachtenpanden maken van De Rijp een gezellig en knus dorp. Hier kunt u een fluisterbootje huren, waarmee u al varend door de kilometerslange goed bevaarbare sloten van het veenweidegebied de mooiste plekjes van de Eilandspolder kunt ontdekken.

Bewonder de Schermer Molens
Noord-Holland staat bekend om de vele molens en daarom mag u de Schermer Molens niet overslaan. De Museummolen is de middelste van de drie molens op een rij bij Schermerhorn. Samen vormen ze een prachtig oer-Hollands tafereel. De Museummolen is van 1 april tot 1 november open voor publiek. U kunt de molen van onder tot boven bekijken en precies zien hoe een watermolen werkt. Ook kunt u zien hoe de Schermerpolder 400 jaar geleden werd gevormd door het droogleggen van het Schermermeer.

Naar het Westen
In Heerhugowaard vindt u Middenwaard, een groot overdekt winkelcentrum dat in het bijzonder bij slecht weer een uitkomst kan zijn. Verder naar het westen komt u bij Museum BroekerVeiling, de eerste en laatste groentedoorvaarveiling ter wereld, waar u nog op groenten kunt bieden. De stad Alkmaar staat bekend om het Waagplein met de beroemde kaasmarkt en het Hollands Kaasmuseum. Maar ook gewoon heerlijk slenteren door de Alkmaarse straatjes en hofjes en op een terrasje zitten, maken het een fijne stad om te bezoeken.

Wandelen en fietsen in Egmond, Bergen, Schoorl en Hargen
De mooiste duinen van Nederland treft u aan in Egmond, Bergen, Schoorl en Hargen. Schoorl – met zijn klimduin – en Hargen bieden de perfecte omgeving om te wandelen en te fietsen. In Schoorl bevindt zich de mooiste mountainbike track van Nederland. Een super mooie route die uitdaging biedt voor zowel de beginnende als de gevorderde mountainbiker. Eventueel kunt u in Schoorl fietsen huren. De plaatsen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee zijn aanraders voor als u lekker wilt uitwaaien. Ziet u zichzelf al relaxen op het terras van een strandtent, kijkend naar de ondergaande zon?

Sfeerimpressie van onze prachtige omgeving!